Przepisy na torty
1.Tort Piernikowy
Składniki:
- 150ml mleka
- 3 łyzki melasy
- 225 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 420 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 280 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki zmielonego imbiru
- 3 duże szczypty zmielonych goździków
- 300 ml maślanki lub kefiru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka rumu
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mleko i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż do połączenia się, często mieszając. Zdjąć z palnika i przestudzić. W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną olej, maślankę, jajka, rum i wanilię (składników nie ubijamy, mają być tylko wymieszane do momentu połączenia). Dodać mleko z melasą i wymieszać. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Sprawdzić, czy w cieście nie ma grudek cukru, w razie konieczności rozetrzeć łyżką. 3 formy o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto równo rozdzielić pomiędzy 3 formy. Piec w temperaturze 160oC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Wykonanie :
Blaty piernikowe dwukrotnie przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu również udekorować kremem (w związku z tym, że tort jest 'nagi' blaty po bokach powinny być widoczne, nie pokrywamy ich całkowicie kremem). Udekorować pierniczkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
2.Tort Bezowy
Składniki(blaty Bezowe) :
- 16 białek (z dużych jajek)
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120oC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki(krem) :
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 80 ml Baileys (Irish Cream), schłodzonego
Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać kremówkę i dodać cukier puder. Ubić do otrzymania gęstego kremu (mikser z koncówkami do ubijania białek). Do masy wlewać Irish Cream, strużką, ubijając krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Powinnien powstać gęsty, alkoholowy krem.
Wykonanie:
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu z Irish Cream. Na to wyłożyć kolejny blat, następnie resztę kremu z Irish Cream, oprószyć kakao i na wierzch wyłożyć maliny. Przez chwilę schłodzić w lodówce i natychmiast podawać. Uwaga: torty bezowe z kremem i owocami nie są trwałe; najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.